• Fysiotherapie

  Fysiotherapie houdt zich bezig met de bewegende mens. Een (algemeen) fysiotherapeut behandelt patiënten die in het dagelijkse leven belemmerd worden bij het bewegen. Dit kunnen zeer uiteenlopende klachten zijn zoals rug- of nekklachten, maar ook sportblessures of revalidatie na een operatie zijn indicaties waarvoor u bij de fysiotherapeut terecht kunt. Samen met u werken wij aan meer bewegingsvrijheid en een betere kwaliteit van leven.

  Behandeling vindt meestal individueel plaats, maar soms ook in groepen (bijvoorbeeld revalideren na een operatie, wat extra motiverend kan werken). Uw fysiotherapeut gaat samen met u aan het werk om u zo snel en zo goed mogelijk resultaat te behalen.

  De eerste behandeling bestaat uit een intake door middel van een vraaggesprek (anamnese) en een lichamelijk onderzoek, om te bepalen wat de klachten zijn en welke hinder u hiervan ervaart in het dagelijks leven en/of tijdens sport. Daarna wordt er een behandelplan opgesteld, hierbij kijkt de therapeut samen met u naar uw wensen, uw lichamelijke situatie en uw mogelijkheden.

  Vervolgens vindt behandeling plaats. Deze kan uit diverse behandelmogelijkheden bestaan, afhankelijk van de klacht.

  De laatste jaren gaat veel aandacht uit naar de preventieve gezondheidszorg. Ook daarvoor kunt u terecht bij de fysiotherapeut.

  Uitleg en advies

  Hierbij krijgt u meer te weten over uw klachten. Denk hierbij aan de oorzaak en het verloop van uw klachten, maar ook hoe u kunt voorkomen dat de klachten weer terugkomen. Ook tips en adviezen waar u op kunt letten tijdens uw activiteiten horen hierbij.

  Oefentherapie

  Hierbij kan er aandacht zijn voor het soepeler maken van gewrichten, sterker maken van spieren of verbeteren van stabiliteit. Maar ook ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen vallen onder oefentherapie. Doordat wij beschikken over een oefenzaal met professionele apparatuur kunt u bij ons goed terecht om te oefenen/trainen of revalideren na bijvoorbeeld een operatie.

  Manuele technieken

  Dit kunnen technieken zijn om gewrichten losser te maken, maar ook massage van de spieren.

  Behandeling met apparatuur

  Er zijn apparaten die soms worden ingezet om bijvoorbeeld bij een peesblessure het herstel te bevorderen. Het Shockwave apparaat is zeer effectief bij bijvoorbeeld diverse (chronische) peesklachten.

 • Bekkenfysiotherapie

  Bekkenfysiotherapie is een erkende verbijzondering binnen de fysiotherapie. Een bekkenfysiotherapeut is breed opgeleid in het behandelen van klachten van buik, bekken/lage rug, heupen en bekkenbodem. Er zijn diverse extra onderzoeks- en behandelmethodes ten opzichte van algemene fysiotherapeuten (dus ook therapeuten die zich bekkenbodemtherapeut of bekkentherapeut noemen!) Monique heeft de 3-jarige masteropleiding tot geregistreerd bekkenfysiotherapeut in 2014 succesvol afgerond en is opgenomen in het kwaliteitsregister voor bekkenfysiotherapeuten. Tevens is zij als stagebegeleider verbonden aan de masteropleiding bekkenfysiotherapie van de SOMT.

  Klachten waarmee u terecht kunt

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
  • pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen;
  • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
  • begeleiding bij operaties in de onderbuik;
  • bekkenpijn tijdens de zwangerschap en na de bevalling;
  • begeleiding rondom zwangerschap en bevalling.

  De eerste afspraak bij de bekkenfysiotherapeut bestaat uit een uitgebreide intake, dit duurt ongeveer 45 minuten. Deze tijd is nodig om uw klachten goed in kaart te brengen en te kijken of er samenhang is tussen verschillende klachten. Vaak wordt u gevraagd een vragenlijst in te vullen en/of plasdagboek bij te houden.

  Vervolgens wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd van rug/bekken, heupen en/of bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren kunnen uitwendig worden beoordeeld en inwendig uitgebreid worden onderzocht naar hun functie. Eventueel kan aanvullend onderzoek plaatsvinden middels een spiermeting (EMG-meting) van de bekkenbodemspieren of een meting met rectale ballon.

  Na het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld, wat met u besproken wordt. De behandeling kan bestaan uit 1 of meerdere van de volgende behandelmethodes:

  Uitleg en advies

  Hierbij krijgt u uitleg over uw klachten, vaak aan de hand van plaatmateriaal. Ook worden er persoonlijke adviezen gegeven, o.a. advies over toiletgang, voeding en hoe u het beste om kunt gaan met uw klachten.

  Oefentherapie

  Dit kunnen oefeningen zijn om de spieren rondom lage rug, bekken en heupen beter te laten functioneren. Tevens kunnen er oefeningen worden gedaan voor de bekkenbodemspieren. Dit kan indien geindiceerd met behulp van myofeedback en/of electrostimulatie.

  EMG / myofeedback

  Middels een meetapparaatje (probe) wat kan worden ingebracht in de vagina of anus kan de functie van de bekkenbodemspieren in beeld worden gebracht. Dit kan helpen met het leren voelen en met het oefenen van de bekkenbodemspieren.

  Rectale ballon

  Een rectale ballon is een ballon die in de anus kan worden ingebracht. Op deze manier kan vulling van de darmen worden nagebootst en worden geoefend om bijvoorbeeld aandrang voor de ontlasting beter te leren voelen of beter leren op te houden.

  Vaginale ballon of vaginale dilatatieset

  Deze methodes kunnen worden gebruikt voor vrouwen voor wie vrijen onmogelijk is (vaginisme) of vrouwen met pijn bij het vrijen (dyspareunie)

  Electrostimulatie en TENS

  Via een probe (vaginaal/anaal) kan met stroom worden behandeld. Electrostimulatie kan gebruikt worden om de bekkenbodemspieren weer te leren aanspannen. TENS kan worden ingezet om pijnklachten in het bekkenbodemgebied te doen verminderen, dus als pijnstilling.

  Promotiefilm Bekkenfysiotherapie

 • Manuele Therapie

  Manuele therapie is een erkende verbijzondering binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut heeft na de opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

  Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

  De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

  Wanneer naar een manueel therapeut?

  Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij heeft, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

  Klachten waarmee u terecht kunt

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • andere gewrichtsklachten.

  Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe u specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

 • Kinderfysiotherapie

  Kinderfysiotherapie is een erkende verbijzondering binnen de fysiotherapie. De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen tot 18 jaar met een achterstand in hun bewegingsontwikkeling of met problemen van bewegingsvaardigheden. Dat kunnen kinderen zijn die moeite hebben om mee te komen op lichamelijk vlak, maar ook op sociaal-emotioneel vlak: als kinderen lichamelijk onhandig zijn, worden ze bij sport en spel vaak buitengesloten

  Samenwerken

  De kinderfysiotherapeut werkt samen met de kinderen (en eventueel met ouders en leerkrachten) om ze weer beter te laten functioneren. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld op school weer meespelen, of hebben zij meer kans op succes bij sporten.

  De behandeling bestaat vooral uit bewegingstherapie. Hierbij leren kinderen hun motorische vaardigheden (bewegingsvaardigheden) verbeteren en ontwikkelen. Dat gebeurt op een manier die aansluit bij hun belevingswereld en hun verwachtingen, en met kindvriendelijke materialen.

  Tijdens de behandeling informeert de kinderfysiotherapeut de ouders zodat deze hun kind kunnen steunen in de ontwikkeling van nieuwe lichamelijke vaardigheden.

  Soms krijgen ouders advies over bijvoorbeeld een goede lichaamshouding voor het kind of over spelen. Hierbij houdt de fysiotherapeut rekening met de lichamelijke beperkingen van het kind. Om lichamelijke vaardigheden aan te leren, moeten kinderen veel en vaak oefenen. Sommige kinderen hebben hierbij extra hulp nodig, zowel thuis als op school. Daarbij spelen de ouders ook een rol.

  Veel klachten en zorgen van ouders op het gebied van bewegingsproblemen kunnen ook andere oorzaken hebben. De kinderfysiotherapeut heeft daarom vaak contact met de huisarts, de kinderarts of andere behandelaars, zoals een logopedist, kinderpsycholoog of pedagoog.

 • Dry Needling

  Wat is dry needling?

  Dry needling is een methode waarbij de spier wordt aangeprikt met als doel sneller en langdurigere ontspanning dan het ‘normaal’ behandelen van een triggerpoint. Bij dry needling wordt er een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt en wordt er dus geen vloeistof in de spier gebracht.

  Is dry needling dan hetzelfde als acupunctuur?

  Nee, bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Deze blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt er maar een naald tegelijk gebruikt waarbij de spier kortdurend wordt geprikkeld. Dry needling werkt dus op triggerpoints in spieren en niet op algemene lichaamsenergie.

  Wat is een Triggerpoint?

  Een Triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plekken, omdat ze de oorzaak kunnen zijn van uw klachten. Klachten kunnen zich uiten in:

   • Pijn en of stijfheid lokaal in de spier maar ook elders in het lichaam.
   • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten.
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en).

  Hoe ziet de behandeling eruit?

  U zult eerst met de fysiotherapeut een gesprek hebben om de klachten te analyseren. Daarna worden de spieren en gewrichten onderzocht die mogelijk uw pijn veroorzaken. In specifieke spieren wordt gezocht naar eventuele triggerpoints. De triggerpoints worden mogelijk met dry needling behandeld.

  Bron: www.dryneedling.nl

 • Claudicatio (etalagebenen)

  Etalagebenen is de volksterm voor symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden, ofwel claudicatio intermittens. Hierbij voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking.

  De term etalagebenen is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen moeten rusten. Zij kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel.

  Waar komt de pijn in de benen vandaan?

  De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. In de loop van de jaren kan slagaderverkalking (medische term: atherosclerose) vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan minder bloed passeren. Door de beschadiging van het bloedvat en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een bloedvat uiteindelijk geheel afsluiten, dit heet een occlusie. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Heeft u vernauwingen in de slagaders? Dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt de pijn in uw been. Met rust verdwijnt de pijn weer.

  Met motivatie, wilskracht en doorzettingsvermogen komt u (meters) verder!

  Looptraining heeft het beste resultaat als u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag gaat. Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten.

  www.etalagebenen.nl

 • Medical Tape

  Het effect op de huid

  Medical Tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking heeft op de opperhuid.

  Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Een belangrijk effect is het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam.

  Wanneer passen wij het toe?

  Het toepassingsgebied van MedicalTape is erg breed. Behandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn behoort tot de mogelijkheden.

  Medical Taping kan oplossing bieden bij hooikoorts

  Medical Tape bevat geen medicinale toevoegingen en toch blijkt uit twee pilotstudies (2016 en 2017) dat 84% flinke verlichting heeft door Medical Taping bij hooikoortsklachten. Waarschijnlijk heeft de tape een kalmerende werking op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel. Bovendien prikkelt de tape via de huid het neurogene stelsel.

  Ondanks dat verder onderzoek naar de effectiviteit noodzakelijk is, zien wij vaak bij mensen verlichting van hooikoortsklachten door het toepassen van deze methode. Hooikoorts is geen fysiotherapeutische indicatie en Medical taping bij hooikoorts wordt daarom niet (als fysiotherapie) vergoed door de zorgverzekeraar. U kunt bij ons 3x laten tapen voor slechts 30 euro.

 • Zwangerfit

  Zwangerfit® is een eigentijdse vorm van zwangerschapsbegeleiding waarbij vooral actief bewogen wordt. De lessen zijn zowel voor zwangere vrouwen als voor pas bevallen vrouwen. Iedereen kan op haar eigen niveau trainen. Actief blijven tijdens zwangerschap heeft veel voordelen.

  Wekelijks zijn er actieve lessen. Tijdens deze lessen is er aandacht voor conditiebehoud, behoud van spierkracht en het voorkomen van bekkenklachten. We sluiten iedere les af met een stukje ademhaling en ontspanning.

  Eens per maand is er een coachingles, waarin je meer informatie krijgt over zwangerschap en de bevalling. Ook is er een partnerles, waarin de zwangere met partner informatie krijgt over de bevalling.

  Zwangerfit® is een eigentijdse vorm van zwangerschapsbegeleiding waarbij vooral actief bewogen wordt. De lessen zijn zowel voor zwangere vrouwen als voor pas bevallen vrouwen. Iedereen kan op haar eigen niveau trainen. Actief blijven tijdens zwangerschap heeft veel voordelen.

  Wekelijks zijn er actieve lessen. Tijdens deze lessen is er aandacht voor conditiebehoud, behoud van spierkracht en het voorkomen van bekkenklachten. We sluiten iedere les af met een stukje ademhaling en ontspanning.

  Eens per maand is er een coachingles, waarin je meer informatie krijgt over zwangerschap en de bevalling. Ook is er een partnerles, waarin de zwangere met partner informatie krijgt over de bevalling.

  De zwangerfitlessen bij zwangerfit Elderveld worden gegeven door Monique, tevens geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Zodat u verzekerd bent van professionele begeleiding.

  Voor meer informatie kunt u de website van Zwangerfit Elderveld bekijken: www.zwangerfitelderveld.nl

 • Fysiofit

  Fysiofit is sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Gedurende een uur wordt er in groepsverband getraind. Iedereen volgt een eigen programma en indien gewenst worden er de laatste 10 minuten gezamelijk oefeningen gedaan om mee af te sluiten. Doordat de lessen worden begeleid door een fysiotherapeut is deze vorm van bewegen ook geschikt voor mensen met lichamelijke klachten, zoals artrose, chronische rugklachten en veel andere klachten.Tijdens de fysiofit wordt er gebruik gemaakt van de fitnessapparatuur in onze oefenzaal. Tevens wordt er gebruik gemaakt van klein oefenmateriaal, zoals gewichtjes en grote ballen.

  Rooster

  • Maandag
   18.30 - 19.30 en 19.30 - 20.30
  • Dinsdag
   18.30 - 19.30 en 19.30 - 20.30
  • Woensdag
   09.30 - 10.30
  • Donderdag
   09.00 - 10.00
  • Vrijdag
   14.30 - 15.30 en 15.30 - 16.30

  Tarieven Fysiofit

  • Per maand voor 1 keer per week
   € 25,00
  • Per maand voor 2 keer per week
   € 45,00
 • Bloedafname

  Stichting huisartsen laboratorium oost (SHO) is dagelijks aanwezig in onze praktijk.

  Maandag- t/m vrijdagochtend kunt u in onze praktijk terecht voor bloedprikken tussen 8:00 uur en 9:30 uur. U kunt plaatsnemen in de wachtruimte..

  Bloedprikken (SHO)

  Indien u komt voor bloedprikken voor het SHO dan kunt u plaatsnemen in de wachtruimte. Het is niet nodig om op de bel op de balie te duwen, u wordt vanzelf opgehaald uit de wachtruimte.

  Meer informatie kunt u lezen op de website van SHO: www.sho.nl

 • Parkinson

  De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben en de ziekte van Parkinson is dan ook erg complex. Voor geen enkele patiënt is het beeld van Parkinsonsymptomen hetzelfde.

  Voorbeelden symptomen ziekte van Parkinson:

  • Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong;
  • Trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van bewegingen (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie);
  • Stijfheid van de spieren (rigiditeit);
  • Houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen bij langer bestaan van de ziekte;
  • ‘Bevriezen’ van de benen tijdens lopen (freezing), waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken;

  Naast de bovengenoemde symptomen kunnen een breed scala aan andere klachten optreden zoals trager denken, verminderde reuk, slaapstoornissen, obstipatie, stemmingsproblemen en verandering van seksuele behoeften. Bovenstaande symptomen treden alleen lang niet bij alle patiënten op. Daarnaast verschilt de ernst van de klachten en het beloop van de ziekte van patiënt tot patiënt. Dit geldt zeker voor patiënten met aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson, de zogeheten atypische parkinsonismen.

  Fysiotherapie bij Parkinson

  Onze fysiotherapeuten kunnen zich richten op het verbeteren of onderhouden van functies op de aandachtsgebieden ‘fysieke capaciteit’, ‘transfers’, ‘arm- en handvaardigheid’, ‘balans’ en ‘lopen’. Vanzelfsprekend kan de interventie zich ook richten op het voorkómen van beperkingen hierin. Daarnaast kan fysiotherapie zich richten op de aandachtsgebieden ‘pijn’ of ‘problemen met de ademhaling’. Optimale behandelfrequentie, duur van de sessies en totale behandelduur worden afgestemd op het behandeldoel, de gekozen interventie, de mogelijkheden van de patiënt en de reactie op de behandeling.

  www.parkinsonnet.nl

 • Diëtiste

  Binnen onze praktijk is diëtistenpraktijk de Linge gevestigd.

  Voor al je voedingsvragen kan je bij de diëtist terecht. Of het nu gaat om afvallen, aankomen of voeding bij ziekte gerelateerde klachten. Hier kan altijd vrijblijvend contact voor opgenomen worden.

  De diëtist kan o.a. vragen beantwoorden en diëetadvies geven met betrekking tot:

  • gezonde voeding;
  • overgewicht en obesitas;
  • ondergewicht;
  • diabetes Mellitus;
  • COPD;
  • hart- en vaatziekten;
  • verhoogd cholesterol;
  • hoge bloeddruk;
  • nierziekten;
  • coeliakie (gluten-intolerantie);
  • voedselovergevoeligheid;
  • lactose-intolerantie;
  • obstipatie;
  • prikkelbare darmsyndroom;
  • andere buikklachten;
  • kanker;

  Meer informatie kunt u lezen op de website: https://www.lingevoeding.nl/

 • De Praktijken

  De praktijk heeft 2 lokaties. De hoofdlokatie ligt in de wijk Elderveld en daarnaast is er een dependance in Elden.
  Lees meer
 • Aanmelden

  U kunt zich online aanmelden voor een afspraak (via het contactformulier) of telefonisch contact opnemen.
  Direct aanmelden
 • Openingstijden

  • Maandag - Dinsdag
   08:00 - 21:00
  • Woensdag
   08:00 - 18:00
  • Donderdag
   08:00 - 18:00 / 19:30 - 21:30
  • Vrijdag
   08:00 - 18:00

Direct aanmelden

U kunt zich online aanmelden voor een afspraak.